Religieus erfgoed Ons’ Lieve Heer op Solder met sluiting bedreigd!

De berichtgeving over de dreigende sluiting van dit monument is u wellicht niet ontgaan. Begin deze maand heeft de gemeente Amsterdam besloten om zijn structurele subsidie aan het museum, ondanks de positieve beoordeling, te beëindigen!
Afgelopen februari stond er nog een bezoek naar dit museum vanuit onze parochie gepland. Helaas heeft het Coronavirus daar toen een stokje voorgestoken. Maar als we nu geen actie ondernemen dan zal het ook niet meer mogelijk zijn om één van onze oudste musea in Nederland te bezoeken.

Verdraagzaamheid en tolerantie

In dit monumentale grachtenpand op de Wallen in het centrum van Amsterdam werd in opdracht van een katholieke koopman in de 17e eeuw een kerk gebouwd. Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. Verborgen en niet zichtbaar voor de buitenwereld liet hij op zolder een kerk bouwen. Een Schuilkerk.
Het monument is een getuigenis van de onderdrukking van de Katholieken in het Protestantse Amsterdam. Het is een getuigenis hoe de stad is omgegaan met de realiteit van de religieuze diversiteit. Ook nu is het onderwerp tolerantie en verdraagzaamheid bijzonder actueel.

Religieus erfgoed

Naast het monument beschikt het museum ook over een groot deel van het Katholieke, culturele en religieuze erfgoed van Amsterdam, zoals het Mirakel van Amsterdam, de Stille Omgang en restanten van de gesloopte (huis)kerken.